Карнеол (Сердолик) - камъкът на любовта
   
 
 
 
 
 
Ние можем да изработим уникално бижу или аксесоар по Ваша идея.

запитване
 
Коралът – съкровището на морето Коралът е полускъпоценен камък, който обаче не е камък. Не е и растение. Коралите всъ...

виж всички прочети
Статии и новини всички

Карнеолът - амулетът за любов

Карнеолът е разновидност на халцедона.
Смята се, че името му произлиза от латински - „carnis” , което означава месо – заради неговият червеникаво-оранжев и плътен цвят. Други считат, че името произлиза от латинското наименование на европейския дрян „cornus mas” отново заради приликите между цвета на карнеола и цвета на плода на дряна.
По-тъмната, червено-кафява разновидност на халцедона, се нарича още „сард“. Смята се, че неговото име произлиза от лидийския град Сардис (Турция), където камъкът е бил добиван. Другата версия за името на карнеола е застъпена от Валтер Шуман в неговата книга "Скъпоценните камъни на света". Според нея названието "карнеол" произлиза от латинското име на европейския дрян "cornus mas" (на английски cornel cherry или просто cornel, в САЩ - cornelian cherry) също по причина приликата в цвета и полупрозрачността на плода на дряна и на камъка. Това обяснява и защо понякога камъкът е наричан карнеол.

Карнеолът и сардът в древността са били използвани за изработка на свещени предмети като печати. Камъкът е използван в почти всички религии като средство за защита и пречистване. Самият Аристотел е вярвал в пречистващите му способности. Смятал, че карнеолът спира кръвотеченията и помага на раните да зарастват бързо.

В древността лекарите поставяли карнеол върху очите на страдащите от главоболие. Вярва се още, че карнеолът помага при при проблеми с кръвта, анемии, импотентност, трудно забременяване, безплодие, депресии, умора и меланхолия.

Камъкът е високо ценен от мюсюлманите, които го наричат „камък от Мека“ - според преданията, Мохамед е носел сребърен пръстен с гравиран карнеол. Честа практика при арабите е при изработка на бижута с карнеол в него да вградят астрологически символ или цитат от Корана.

В Египет камъкът се нарича „кръвта на Изида“ и се използва като силно средство за защита от зли влияния. При погребения, египтяните поставяли карнеол върху гърлото на починалия преди да бъде балсамиран – така камъкът защитавал починалия по време на неговото пътуване към подземния свят.

В Япония са откривани древни амулети, наречени „матагама“ - извити бижута, изработени от карнеол. Те са били използвани за украса на статуи на божества и като символ на властта на императора. В наши дни, амулетите са един от трите символа на японския суверенитет.

В Европа се вярва, че карнеолът носи любов на своя притежател.

Използва се като амулет срещу завист и ревност, и помага на хората да постигнат хармония и щастие както в отношенията помежду си, така и в леглото.

Карнеолът се препоръчва за следните зодии: Лъв, Овен, Скорпион, Стрелец, Козирог